Bloembraaden versus WordPress
Geen goede vergelijking zonder tabel met kruisjes en vinkjes, dus laten we daarmee beginnen, en de kwalitatieve analyse voor verderop bewaren.
Tabel met features WordPress en Bloembraaden
Pagina in ontwikkeling
open source V V
plugin ecosystem X V
design visually X V
populair X V
gratis* V V
up to date (new versions zelf doen of automatisch) V /
secure / security V V
professioneel V / (WP kan echt professioneel zijn, maar dat vergt forse investeringen, ook in hosting om het niet traag te maken)
milieuvriendelijk / lightweight V X
SPA V X
simpel editen on the fly V /
*) both are essentially free, but it must be said that you have to do all the work yourself then. WordPress (and WooCommerce) use the freemium model, most useful plugins charge a monthly fee. Bloembraaden charges hosting costs, maar ik ben gewoon een ondernemer met een transparant prijsbeleid en geen marketingmachine die je gaat verleiden tot het afsluiten van 50 abonnementjes van ‘maar een paar euro per maand’.
Voor- en nadelen WordPress en Bloembraaden
In bovenstaande tabel (<- design pending) zijn de belangrijkste features van beide CMS-en al aangegeven. WordPress is uiteraard de Goliath die verslagen moet worden. En waarom? Omdat het zwaar is voor het milieu, alles naar het midden trekt (desingsgewijs) en slechte praktijken in de hand werkt (slordig opgemaakte code die inefficiënt werkt). Is Bloembraaden de David met met de winnende slinger? Dat zou ik nooit beweren. Maar het is in ieder geval ‘een’ David, samen met de honderden andere open source projecten waarin je websites kunt bouwen. Laten we zorgen dat het internet geen eenheidsworst wordt, beheerst door techreuzen met marketing sites (fuiken...) en goedwillende amateurs met slechtzittende WordPress templates.
Kwalitatieve analyse
Bloembraaden excelleert in het aanbieden van precies wat je nodig hebt. Omdat techniek en inhoud zo rigoureus gescheiden zijn, heb je een technicus nodig om je visie te implementeren, maar kun je zelf alle aspecten van de inhoud van je site gemakkelijk beheren, binnen de (ontwerp-)grenzen die je samen hebt neergelegd.
Dat is helemaal niet gek, want er moet rekening gehouden worden met toegankelijkheid (‘accessibility’), device compatibiliteit (‘responsive design’), belasting van de servers en browser (dataverkeer, snelheid, stroomverbruik). Die dingen zijn allemaal niet ingewikkeld, maar worden wel sneller beter beheerst door mensen die daar regelmatig mee bezig zijn. Zij weten bovendien waarop te letten.
Net als je graag iemand aan je cv-installatie laat knutselen die vaker met gas, water en leidingen werkt.
Accessibility, responsive, ¯\_(ツ)_/¯
Het benoemen van elementen van je website, de plaatsing, omliggende ruimte, contrasten, het is allemaal super belangrijk. Je wilt dat een kleurenblind persoon je ook kan benaderen, of iemand die geen muis kan bedienen. Of iemand die op hun telefoon zoekt, of 50 inch 8k scherm. Bloembraaden heeft geen ‘grid’ of vaste afsnijd punten, Bloembraaden kan jouw visie precies goed weergeven op elk scherm.
Bloembraaden is bovendien ‘adaptive,’ het past niet alleen de weergave aan, ook het laden van elementen en daarmee het dataverkeer wordt aangepast.
WordPress of Bloembraaden?
WordPress is een geniaal platform waarmee ‘iedereen een website’ kan bouwen. Volgehangen met plugins en (child-)themes is er voor elk wat wils. Bloembraaden neemt dat terug. Elk project is maatwerk. Voor verbluffende websites!