Platform vergelijken op categorieën
Op zoek naar een webplatform? Waarop moet je vergelijken? Gewoon WordPress maar doen ‘want iedereen doet het’ en ‘ananas is heerlijk op pizza’? Nee.
Vergelijk web platformen
Als je serieus bent met je website vergelijk je platformen voordat je kiest, bijvoorbeeld op onderstaande punten, gebaseerd op 20+ jaar ervaring in (e-commerce) web-development en webmasterschap (als dat een woord is).
Open source
Als het platform open source is is de code inzichtelijk en is die in principe gratis te gebruiken. Als je de code hebt draaien, kan het nooit zo zijn dat je ineens meer moet betalen (voor de functionaliteiten). Bovendien kan je leveranciers kiezen, van je cloud infrastructuur tot aan content managers en web designers.
Bij een closed source platform zit je vast aan een bedrijf dat het voor je aanbiedt. Prijzen zijn niet zelden (deels) een percentage van je omzet of per zoveel producten / pagina’s. Dat is leuk aan het begin, maar helemaal niet leuk als je groeit. En migraties kosten veel tijd, veel geld (en stress) als je er weg wilt. Content managen en binnen zekere grenzen designen / ontwerpen is wel mogelijk.
Plugin ecosystem
Het is belangrijk dat je website de functionaliteiten biedt die je nodig hebt, en ook daarin mee kan groeien. Een systeem waarbij plugins (ook wel modules genoemd) in geprikt kunnen worden zorgt ervoor dat aanbieders het platform met specifieke functionaliteit kunnen uitbreiden, zonder de oorspronkelijke code te (hoeven) raken, zonder dus de weg naar updates en upgrades te blokkeren.
Bloembraaden heeft nu nog niet de mogelijkheid plugins te integreren, en is daarom beperkter in functionaliteit. Uitbreidingen worden gebouwd voor en met klanten.
Visueel ontwerpen
Platformen als Jimdo en Webflow bieden een interface waarmee de ontwerper elementen kan slepen en plakken en positioneren. Ook zogenaamde ‘website builders’ die bovenop een bestaand systeem als WordPress gezet worden (door middel van een plugin) bieden soms die mogelijkheid.
Kan je belangrijk vinden. Ik vind het persoonlijk belangrijker dat het visuele ontwerp wordt geïmplementeerd in simpele, semantisch correcte en leesbare code, waardoor het sneller werkt in een browser en bovendien overzichtelijker is voor niet-mensen zoals assistive technologies (ondersteuning voor minder valide mensen), bots van zoekmachines en AI bedrijven. Dit lukt eigenlijk nooit goed met een systeem waarin je visueel kunt ontwerpen. In ieder geval heb je er geen controle over en ben je er daarom alleen al onvoldoende mee bezig.
Populair
Wanneer een systeem populair is, zijn er veel hulpmiddelen over te vinden. Het geeft ook vertrouwen, want vele mensen gingen u voor.
Gratis
Veel platformen lijken gratis. De code (in geval van open source) of de hosting (in geval van closed source) is dat vaak ook, letterlijk. Maar voor niets gaat de zon op. WordPress (en WooCommerce) gebruiken het freemium model: veel plugins rekenen abonnementskosten. Hosting is meestal ook niet gratis. Bloembraaden rekent ook hosting kosten, maar ik ben gewoon een ondernemer met een transparant prijsbeleid en geen marketingmachine die je gaat verleiden tot het afsluiten van 50 abonnementjes van ‘maar een paar euro per maand’.
Eenvoudige werking en opties
Hoe eenvoudiger iets werkt, hoe beter, bij gelijkblijvend effect, als je het mij vraagt. Bijvoorbeeld de twee grote open source e-commerce systemen: WordPress (met WooCommerce) en Magento, zijn behoorlijk zwaar en Magento heeft bovendien een tamelijk complexe architectuur waardoor upgrades en installaties (van plugins) arbeidsintensief zijn. Om de zwaarte te compenseren wordt de infrastructuur opgetuigd met caching (plugins en / of server modules) en key-value stores zoals Redis, om de boel te versnellen. Dit maakt het alleen maar complexer.
Bij Bloembraaden wordt er actief gewerkt aan het simpel houden van de basis, waardoor caching en zware servers helemaal niet nodig zijn. Dit kost dus wel extra moeite tijdens het ontwikkelen, maar betaalt zich terug in goede prestaties op bescheiden systemen en minder afhankelijkheid van andere software en hardware.
Automatische upgrades
Up to date blijven is belangrijk, want er worden continu software lekken ontdekt en dichtgemaakt. Updates zijn ook vaak goed voor de performance of er zijn nieuwe inzichten en standaarden in verwerkt.
De meeste platformen updaten vanzelf (zoals Shopify, maar ook Bloembraaden, als je het hosted afneemt) of zijn eenvoudig te updaten (zoals WordPress, met het risico dat er weleens plugins omvallen als je te vroeg bent). Enige echte buitenbeentje is Magento, daarvoor moet je door enkele hoepels springen om te updaten. Niet onoverkomelijk maar wel meestal noodzakelijk om door een technicus te laten doen.
Secure platform
Veiligheid is belangrijk. Tegenwoordig nemen alle platformen veiligheid serieus eigenlijk. Het is een belangrijk criterium. Je wilt niet dat de gegevens van jouw klanten op straat komen door een te voorkomen lek in je platform.
Milieuvriendelijk / lichtgewicht
Een thema dat steeds meer speelt, hoeveel belast jouw website het milieu eigenlijk? Veel platformen hebben dat niet speciaal als criterium. Door bovenstaande model van complexe architectuur combineren met versnellende maatregelen (key-value cache, file system cache, zwaardere servers) kun je je voorstellen dat er meer stroom dan nodig wordt gebruikt voor het serveren van een pagina.
Bloembraaden is bij mijn weten het enige systeem dat vanaf het begin en structureel green coding toepast, om te zorgen dat websites snel draaien op bescheiden systemen. Dit gebeurt onder andere door objecten wel te cachen in de database zelf (dus geen aparte server of software nodig) en verder zoveel mogelijk alleen cumulatief data te genereren en verzenden. Dus 1 keer wordt de pagina en site verzonden, en daarna alleen de wijzigingen (ook bij het navigeren naar een nieuwe pagina). Maar ook wordt bewust op code niveau rekening gehouden met CPU clicks en data / database / network trips. Door dat zo laag mogelijk te houden en soms ook gewoon te kiezen voor andere functionaliteit dan gebruikelijk als dat scheelt, blijft het systeem lichtgewicht.
SPA (Single Page App)
Tegenwoordig worden veel systemen als SPA gebouwd, vooral SAAS systemen. Dit is de standaard geworden met de introductie van frontend frameworks als React en Vue. Een normale website zal naar een nieuwe pagina navigeren die de browser weer helemaal moet opbouwen, in plaats daarvan ververst een SPA delen van de bestaande pagina om de gebruiker nieuwe inhoud te laten zien. Voordelen zijn:
- Minder data verkeer.
- Minder processing nodig in de browser.
- Een soepelere ervaring (geen schokken en overgangen, als het goed gebouwd is).
Oudere platformen als Shopware, Magento en WordPress zijn geen SPA en zijn ook niet meer om te bouwen, ook al kunnen delen wel als SPA functioneren en kan je ook in WordPress wel een SPA bouwen, met veel omwegen. Bloembraaden is van de grond af opgebouwd als SPA.
Even snel iets bijwerken
Om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen of trends in je vakgebied, of om informatie bij te werken of zelfs even een typefoutje te corrigeren, is het fijn als je makkelijk ‘on the fly’ je website kunt bijwerken. Het gemak waarmee dit mogelijk is wisselt sterk per platform. Vaak moet er nog heel wat geklikt worden en ook gaat het niet altijd even handig met een mobiel.
Bij mijn weten is Bloembraaden hier het makkelijkste in, vooral door:
- Quickies: een op maat gemaakte interface voor jouw specifieke website om specifieke content toe te kunnen voegen, geoptimaliseerd voor mobiel.
- Alle bewerk schermen bevatten standaard alle bewerkbare items van die pagina (en niet meer, maar ook niet minder) in uitgeklapte toestand.
- Elke wijziging die je doet, is instant gepubliceerd. Geen gedoe met save knoppen en verversen van pagina’s.
Vergelijk Bloembraaden met WordPress
Doe dit vooral zelf door hierover te lezen en voorbeelden te bekijken. Maar om je op weg te helpen heb ik vast een vergelijksingstabel tussen WordPress en Bloembraaden gemaakt.